23 January 2008

PENGHAYATAN BAI’AH

Oleh : Ustaz Zulhelmi Bin Haron

MUQADDIMAH

‘ Berilah peringatan,. sesungguhnya peringatan itu memberi manfaat kepada orang-orang Mukmin’

Di dalam Al-Quranul karim ada menyebut dalam dua keadaan :
i-'Ya Ayyuhan-Nas' (untuk semua manusia)
ii-'Ya Ayyuhallazina Amanu' (untuk orang Mukmin)
Kedua-dua ayat tersebut menunjukkan Islam itu untuk semua.

Manusia itu dijadikan untuk bantu-membantu antara satu sama lain di samping kita dijadikan berqabilah (berkelompok) tetapi apa yang pasti ialah AQIDAH dan PERJUANGAN itu adalah sama.

“Sesungguhnya yang mulia di sisi Allah s.w.t adalah taqwa” ….dan ini bermakna tiada perbezaan lain melainkan TAQWA.

BAI’AH DAN KEPENTINGANNYA

“Kita bukan menyokong pimpinan tetapi
kita menyokong perjuangan yang dibawa oleh pimpinan”

Bai’ah boleh dibahagikan kepada 2 iaitu
i- bai’ah am – perlu ada saksi
ii- bai’ah khas – tidak memerlukan saksi

Bai’ah boleh dilakukan dengan 4 cara iaitu :
1. Musafahah – yang bermaksud dengan cara berjabat tangan tetapi menjaga batas dari segi jantina. Sebagai contoh semasa Bai’atul Aqabah @ Bai’atul Nisa (kerana ada seorang muslimat ketika itu), Nabi Muhammad s.a.w berjabat tangan dengan semua yang berbai’ah kecuali dengan muslimat tersebut yang hanya mengungkap bai’ahnya melalui perkataan sahaja.
2. Berwakil – iaitu mewakil polan bin polan. Sebagai contoh individu yang hadir ke Muktamar boleh mewakili sahabat-sahabat yang tidak hadir berbai’ah kepada pimpinan yang baru dilantik.
3. Bertulis – Menurut Ustaz Yahya Osman, penghayatan bai’ah itu adalah menerusi borang keahlian.
4. Secara sembunyi – sebagaimana yang dilakukan oleh para sahabat di rumah Al-Arqam Bin Abi Al-Arqam

Apakah syarat-syarat SAH BAI’AH?
1. Pemimpin yang dilantik perlukan mempunyai kepimpinan yang memenuhi ciri-ciri kepimpinan Islam.
i- Rukun untuk menjadi pimpinan ialah KEKUATAN( Quwwah) & AMANAH.
ii- Jelas dengan perjuangan, sihat tubuh badan, mempunyai fikrah yang jelas, mempunyai pengetahuan etc.

2. Tidak dipaksa. Terdapat 2 qaul berkaitan syarat ini iaitu :
i- Tidak sah jika dipaksa
ii- Menurut Imam Al-Ghazali – boleh dipaksa dengan syarat tidak ada yang benar-benar layak tetapi jika ada, bai’ah tersebut terbatal.

3. Mestilah dipilih melalui pendekatan Syura. Syura boleh dibahagikan kepada 2 iaitu:
i- Syura Am – yang diputuskan oleh ramai orang
ii- Syura Khas – ahlinya adalah dikalangan alhalli wal aqdi

4. Mesti ada saksi. Saksi tersebut mungkin terdiri dari individu-individu yang mewakili batch masing-masing terutama batch-batch yang awal (senior).

5. Tidak boleh berbai’ah lebih daripada seorang pemimpin.

- Di dalam Islam, sekiranya terdapat 2 orang pemimpin yang dibai’ah, pemimpin yang kedua perlu dibunuh kerana boleh mengganggu kesatuan dan perpaduan umat Islam.

Apakah HUKUM Bai’ah?

Menurut kitab ianya adalah WAJIB dan sesetengah mengatakan hukum bai’ah adalah FARDHU ‘AIN berdasarkan kaedah Fiqh :

‘Tidak ada yang wajib melainkan dengan adanya, ianya menjadi wajib’

Menegakkan Islam itu adalah wajib jadi untuk menegakkan jamaah Islam, bai’ah itu adalah wajib

Kesan NEGATIF jika mengABAIkan BAI’AH

1. Gerakan Islam atau jamaah islam akan menjadi lemah dan banyak berlakunya fitnah. Oleh kerana itu, setiap kali perjumpaan, bai’ah tersebut perlu diperbaharui semula (renew) supaya masing-masing dapat mengamalkan akhlak Islam dan untuk menguatkan lagi ikatan dalam perjuangan Islam.
- Ustaz juga menerangkan mengenai keburukan yang akan timbul sekiranya Mathurat diabaikan

i- boleh meregangkan ukhwah ( ikatan hati akan hancur begitu sahaja) kerana Mathurat merupakan acuan yang dilakukan oleh Rasulullah s.a.w

ii- kita akan rasa ‘tidak sedap hati’ sekiranya sesuatu yang buruk berlaku kepada sahabat-sahabat kita kerana itu adalah ‘hint’ dari Allah s.w.t

iii- pengabaian juga boleh menghancurkan jemaah itu sendiri kerana tidak ada sifat kebersamaan dan ikatan hati antara satu sama lain.

2. Lahirlah ahli yang tidak bertanggungjawab dalam perjuangan. Gaya hidupnya sendiri terikut-ikut dengan gaya hidup orang lain keran tidak ada ikatan hati dan aqidah yang kuat.

3. Longgokan kerja ke atas orang lain. Di sebabkan situasi ini berlaku ahli tersebut akan terbeban dengan kerja yang banyak sehingga menganggu akademiknya yang boleh menjadi fitnah kepada Islam. Orang yang sama memegang jawatan setiap kali program manakala ahli lain yang tidak melibatkan diri dalam apa-apa taklifan.

'Kewajipan itu lebih daripada masa yang ada’

Amal Islami boleh dipecahkan kepada amal Jamaie dan amal Ijtimaie. Amal Jamaie adalah amal yang diputuskan oleh tanzim yang mempunyai sistem manakala Amal Ijtimaie adalah amal yang berbentuk kemasyarakatan (sebagai contoh situasi hari ini adalah kelab2 dan persatuan2). Kadang-kadang kita lebih meng’awla’ kan program2 lain , sekiranya bertembung antara program jemaah dan program yang bukan melibatkan jemaah, perlulah didahulukan program jemaah dan escape program yang lain daripada itu. Sekiranya kita mempunyai autoriti (menjadi presiden persatuan contohnya), gunakan kuasa yang ada samada menganjakkan masa atau menukar pada hari2 yang lain (jika bertembung) dan mendahulukan program2 jemaah kerana kita adalah golongan yang faham.

Bagaimana MENGATASI masalah BAI’AH ?
- perlu ada penghayatan bai’ah jika tidak kita akan mengambil sikap sambil lewa.

- Tekankan selalu di dalam usrah

Tambah ustaz, sekiranya ahli takut dengan bai’ah dengan perjuangan Islam, maka tidak perlulah bersolat kerana apa? Kerana kedua-duannya merupakan perintah dari Allah s.w.t.

- jika mentaati pimpinan perlu disertakan dengan Bai’ah. Mengambil contoh dari sirah pada zaman perlantikan Abu Bakar As-Siddiq r.a, bai’ah tersebut telah diketuai sendiri oleh Saidina Umar dan diikuti oleh yang lain dengan lafaz ‘ Kami akan taat kepada Khalifah Abu Bakar’.

‘Tidak ada ketaatan makhluk jika ada maksiat di sisi Allah Ta’ala’

Perlu melihat samada ianya menuruti syara’ atau pun tidak dan tidak hanya bertaqlid semata-mata tanpa ada pertimbangan yang jelas.

Bagaimana jika Bai’ah DIKHIANATI?

‘ Sesungguhnya orang-orang yang berbai’ah (berjanji setia, patuh) kepada engkau (ya Muhammad), hanya sebenarnya mereka bai’ah kepada Allah. Tangan Allah di atas tangan mereka. Barangsiapa yang melanggar (bai’ah itu), maka bahaya perlanggarannya itu atas dirinya sendiri dan barang siapa yang menyempurnakan (menepati) apa yang telah dijanjikan kepada Allah, maka Allah akan memberikan pahala yang besar kepadanya’

(Al-Fath : 10)

- Orang yang mengkhianati bai’ah – tunggulah azab Allah yang amat pedih
- Orang yang menghayati bai’ah – akan diberikan kemenangan oleh Allah

Wallahu a’lam

Memetik kata-kata mantan Amirah

‘Jangan Kita Kisah Apa Yang Orang Buat Tetapi Kita Kisah Dengan Apa Yang Kita Nak Sumbangkan Untuk Jemaah’‘Pemimpin yang hebat adalah pemimpin yang melukis zamannya sendiri, bukan zaman tersebut yang melukisnya’

- Adolf Hitler‘Membumi tarbiah, memperkasakan dakwah, memartabatkan siasah’

- cilok UM nyer


from,
KAK ANIE

ini bukan penulisan ana, js skdr berkongsi perkara yg dah kita buat, iaitu ba'iah...

3 comments:

Salam,

Saya nk bertanya, adakah baiah ini boleh terbatal? Jika bole apakah sebab2 dan punca2 yg boleh membatalkan baiah? Sementelah baiah boleh terbatal dgn pemimpin yg terdahulu, adakah dibolehkan kita untuk dibaiahkan semula oleh pemimpin yang baru?

yup...seandainya,melanggar rukun² baiat,,,dn perlu di baiatkn kmbali..wallahualam..

jika kita melaukan maksiat,adakah melanggar hukum baiah