18 July 2008

Familiku.

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera.

Memandangkan tiada siapa yang nak menulis pasal famili lagi, biar saya la yang start dulu.

Oh familiku,

Abah, Emak, Kak Idah, Abg Ha, Kak Ogy, Kak Yati dan adikku Wani.

Taaruf skit ttg ahli familiku..

Abah dan Emakku dah berumur lebih ½ abad. Abahku berasal dari rembau Negeri Sembilan, manakala ibuku pula berasal dari Kuala Terengganu, Terengganu.

Adik beradikku semuanya lahir di Pahang (ku fikir..). Kak Idah, yang sulung dah ada 3 orang anak; Adani Sumayyah, Abdul Muhaimin, dan Ammar Haziq (ambil dari nama anak Ustaz Ghazali hehe) dan K. Ogy dah ade sorang anak perempuan namanya Nur Ilya Nabila. Kakakku sorang lagi tu baru saja bernikah tahun ni. Yang len masih solo lagi. Hehe.

Kalau nak tahu lebih lagi boleh la buat research ok! Assignment.. baru mencabar.

Ok kita ke segmen seterusnya. Saja nak share dengan semua. Tak nak baca pun takpe.

Semenjak dari tadika sampaila ke alam matrik tidak pernah ku belajar di institusi luar Kuantan. Bila masuk 1st year start la belajar kat Negeri Sembilan. Barulah jauh dari kg halamanku dan jauh dari ibubapaku.

To be honest, sejak dulu memang tak selalu call family untuk tanya khabar or beritahu good or bad news. Kemudian baru tersedar bila dengar nasihat dari seorang Ustaz and seorang Ustazah supaya selalu menghubungi parents.

“Bila membeli credit reload rm 30, berapa ringgit yang digunakan untuk call mak, ayah dan setiap seorang adik beradik?.”

Teringat kata ustazah tu, lalu start la menghubungi mak dan abahku serta adik beradikku. Rupa-rupanya call mereka ni best, walaupun hanya tanya: "apa khabar? Buat apa tu? Saje je call." Mula-mula rasa kekok dan aku yang selalu call sebab biasa kalau call tu mesti ada something (biasa nak minta belanja hehe), lama-lama mereka pula yang call. Ada yang tanya “Bila nak balik rumah?,” dan nak tanya khabarku. Ini adalah satu petanda baik.

Barulah ku sedar yang aku amat menyayangi mereka ni. No matter what happen, they’re still my dearest family especially my parents.

Yup, memang selalu teringat kat famili di dunia kampus ni, terfikir tentang apa yang telah kulakukan untuk mengislahkan keluargaku, especially bab ibadat. Aku mahu memasuki syurga dan aku juga mahu ahli keluargaku masuk ke dalam syurga.

Teringat pula tentang salah satu kelebihan mati syahid setelah membaca novel sejarah: Ikramah, iaitu diperkenan memberi syafaat kepada 70 orang ahli kerabatnya. No wonder ada diantara sahabatku yang katanya cita-citanya adalah mati syahid.

In conclusion, love your family. No matter how they are to you (good or bad), always search for their bright side. They're apart of you. Wassalam.

"Cergaskan dirimu sentiasa"


2 comments:

Tahniah ARINA!!! Menjadi orang pertama adalah selalunya yg terbaik.

Letak la gmbo Abah, Emak, Kak Idah, Abg Ha, Kak Ogy, Kak Yati dan adikmu Wani. Mahu lihat jua...

Budak2 yg len? Bila nk stat? Kori? Waley? Hasanah?

Gram ni.. gram..

salam..tahniah arina..tahniah adikku..hehe..yang lain macam mana?akak nak balik kuantan petang ni(20 Ogos 2008)..hehe..apepun..sayangilah family anda..actually akak pun cam arina gak..mana suke call family..mana bawak album family p kampus..huhu..