30 November 2007

Makan Untuk Hidup, Hidup Untuk Kenyang?


Aku mulakan tiap patah kata dengan NAMANYA, satu-satunya TUHAN, tiada dua mahupun setengah.

Dan aku juga berlindung dari syaitan yg telah berbaiah untuk menyesatkan kita hingga akhirnya.Senario & gaya pemakanan hari ini tak langsung membenarkan ungkapan itu. Tak usah angkat jari atau muncung mulut menunjuk pada orang lain, tapi nilailah nasi+lauk-pauk di pinggan sendiri.

Mungkin kita sendiri silap pertimbangan. Benarkah makan banyak, banyak tujahan tenaga kita? Dan apakah makan sikit, maka lesulah badan untuk beraktiviti? Ini yang perlu kita perbetulkan.

Bukan banyak atau sikit makanan yang menjana tenaga seseorang, jauh sekali pada rasa makanan itu sendiri.

Lihatlah bagaimana Nabi dan para sahabat mampu untuk menggali parit dalam cuaca yg cukup mencabar dan tempoh yg singkat. Tenaga mereka hanya dibekalkan dari sebiji kurma. Itu pun bagi yg benar-benar mewah, selalunya sebiji kurma akan dibelah-bahagikan buat sahabat2.

Nah. Silap mata apa yg digunakan oleh mereka? Tanpa kopi Radix HPA, tanpa tongkat ali mahupun karbohidrat yg secukupnya, mereka mampu menghasilkan tenaga yg menakjubkan.

Dan kita? Dengan nasi berlauk ayam goreng, sambal petai, belacan - sebutlah apa sahaja, semua kita telan! Benar, Islam turut menyuruh kita hidup mengikut sosio semasa. Bukan saya menggesa semua untuk makan setengah biji kurma satu hari, makanlah mengikut budaya kita. Tapi cukuplah sekadarnya.

Apa pula yg dimaksudkan 'sekadarnya'? Apakah nasi+kicap adalah zuhud yg baik? Makanlah makanan yg cukup zatnya, tapi tidak menggnggu kualiti ibadah kita. Sedih sekali andai rezeki yg Allah beri kita gunakan untuk tersengguk-sungguk semasa bekerja, malah tenaga lebih banyak diguna untuk memproses makanan berbanding mengeluarkan buah fikiran dan keringat.

Kita juga silap mendidik manusia yg lain. Ok, bukan silap, tak perasan mungkin. Saya tak berhajat mengecilkan hati sesiapa, lebih-lebih lagi pada org yg menyediakan makanan - Kredit buat golongan ini, kerana pahala mereka berganda-ganda andai makanan itu diguna oleh pemakan untuk beribadah secara optimum.

Seringkali dalam kem, apa jenis kem, peserta dihidang dengan makanan yg agak banyak. Pengalaman sebagai pemakan dan pemerhati, rata-rata terseksa untuk menghabiskan makanan! Nabi suruh kita berhenti sebelum kenyang, tapi sabda itu bukan tiket untuk membazir. Lantas dipaksa juga tangan menyuap, tak larat ke mulut sendiri, mulut orang lain jadi mangsa. Otak disuruh fikir benda lain supaya tak ingat bahawa perut sudah kata JANGAN.

Dan bila peserta mengeluh atau tak habih makan, kita marah (kalau kita urusetia) atau dimarah (bila jadi mangsa). Lantas keluarlah pendoktrinan; "Aktiviti banyak+berat, nanti tak larat kalau tak habis makan!". Iye ke? Kalau aktiviti selepas makan itu adalah menuntut telinga untuk mendengar, otak untuk memahamkan, saya rasa makanan menjadi sia-sia. Kerana oksigen lebih tertumpu untuk memproses makanan, bukannya untuk otak.

Natijahnya, peserta tersengguk-sengguk, menguap mungkin. Lagi dasyat sepanjang waktu hingga ayat "Sekian, wassalam" mata tertutup rapat. Hasilnya, satu pembaziran waktu (dan makanan). Yg dapat ialah mimpi, gelap atau perut kembung dengan air garam. Kadang-kadang didenda kerana kesalahan tertidur, kononnya tak mahu berkomitmen.

Adilkah itu?

Sekali lagi ditegaskan, bukan bermaksud menyalahkan sesiapa. Kita guna win-win situation. Tukang masak puas hati, urusetia tak pening kepala, peserta dapat input yg mereka idam. Saya percaya bahawa setiap peserta sedaya-upaya menggagahkan diri untuk 'turut serta secara sedar'. Maksudnya roh mereka tak menerawang ke mana-mana. Cumanya apakan daya, mata sudah terlalu berat, dek kesemputan oksigen ke anggota.

Mungkin selepas ini kita patut mendidik diri dan orang lain hakikat makan. Lebih2 lagi makan dalam dulang, kenyang+berkat lebih terasa. Masaklah sesedap rasa, dengan apa jua modul, cuma jangan pula dicemar dengan hal KETERLAMPAUAN.

Pada hemat saya, cukuplah makanan itu sekadar memastikan kelangsungan hidup dan kebolehan beribadah, bukan untuk kenyang. Atas sebab ini di matrikulasi dahulu saya sanggup membeli roti berharga RM2.30 seketul di bakeri, yg nampak seperti lebih kurang harganya dengan sepinggan nasi berlauk sederhana. Tapi atas asbab saya tak mahu terlepas satu patah perkataan dari mulut pensyarah, dan atas asbab tak mahu TERmalas, saya nilai makanan dari sudut berbeza. (Situasi saya sekarang kurang mengizinkan, kerana susah jumpa roti & selalu dipaksa makan oleh ahli bait yg suka makan & masak. Hinggakan terpaksa pura2 tak balik rumah demi menjaga perut)

Biar lapar dari kenyang, kerana saya tak pernah lagi rasa lapar yg menyebabkan otak susah berfungsi dan anggota tak mampu nk diangkat. Tapi lapar selalunya menjadikan makanan seterusnya lebih nikmat. Tak tahulah pada orang lain.

Tak mahu bercakap panjang. Banyak cakap banyak silapnya. Memadai sampai mesej yg hendak diberi.

Memetik kata-kata As-Syahid Hassan Al-Banna : "Setiap kata manusia boleh ditolak, kecuali manusia itu yg diberi wahyu".

Wallah hu 'alam wa astaghfiruka wa atubu ilaik.

"Sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku, matiku, tambah satu lagi : MAKANKU; hanya untuk Allah"

Penglipur lara,
Nur Syahida Abdul Majid
Pelajar tahun pertama sem I
UTHM Johor

0 comments: