6 June 2009

Ayat-ayat CintaAyyuhal ikhwah wa ikhwati…,
Sedarkah kita, betapa Allah amat mengasihi hamba-hambaNYA yang ikhlas berjuang menegakkan agamaNYA. Allah sama sekali tidak akan membiarkan hamba-hambaNYA begitu sahaja. 6666 ayat-ayat cintaNYA telah dicatatkan dalam kitab suci sepanjang zaman iaitu AL-QURAN. Adakah kita sebagai daie selalu menatapnya??

Dalam Al-quran tercatat pelbagai macam kisah yang boleh mengubati keresahan dan rasa gundah gulana,marilah kita meluahkan rasa sedih dan duka kita dgn menatap ayat2 cinta dari Allah…SubhanaAllah, benar..ayat2 cinta ini dapat mengubat dan membuahkan ketenangan ke dalam hati dan kita…

kita bertanya,Al- quran menjawab..

1. kenapakah aku diuji?


Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan:" kami telah beriman,"sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka,maka sesungguhnya Allah mengetahui orang2 yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang2 yang dusta..( Al-Ankabut:2- 3)

2. kenapakah aku tidak mendapat apa yang aku idamkan?

"boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu,dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu,padahal ia amat buruk bagimu,Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui". .(Al-baqarah: 216)

3. kenapa aku ditimpa ujian seberat ini?


"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya" ..( Al-baqarah:216)

4.kenapakah aku merasa kecewa?

"janganlah kamu bersikap lemah,dan jangan pula kamu bersedih hati,padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya,jika kamu orang yang beriman"..(Al- imran:139)

5. bagaimanakah aku harus menghadapinya?


"Wahai orang-orang yang beriman!Bersabarlah kamu(menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan) ,dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih drpd kesabaran musuh,di medan perjuangan,dan bersedialah dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan serta bertaqwalah kamu kpd Allah,supaya kamu berjaya mencapai kemenangan". .( Ali-imran:200)

" dan mintalah pertolongan kepada Allah dgn jalan sabar dan mengerjakan sembahyang dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kpd orang-orang yang khusyuk"…(Al- baqarah:45)

6. Apakah yang aku akan dapat drpd semua ini?


" Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mukmin itu diri,harta mereka dgn memberikan syurga utk mereka"…( At-taubah:111)

7. kepada siapakah aku harus berharap?

"Cukuplah Allah bagiku,tidak ada tuhan selain dariNYA,hanya kpdNYA aku bertawakkal"… (At-Taubah: 129)

8. Aku tidak dapat tahan lagi!!!

"…dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir"…( Yusuf: 12)

Sama-samalah kita taddabbur ayat-ayat cinta dariNYA supaya ruh perjuangan ISLAM x bisa luntur dari jiwa-jiwa setiap ansarullah…

Wallahua'lam. ..

LajDaT...:)

0 comments: